Teknolojinin hızla gelişmesi günlük yaşamı kolaylaştırsa da, aşırı dijital medya kullanımı gençlerde unutkanlık ve dikkat dağınıklığına yol açabiliyor. Medicana Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Büşra Er, gençlerde artan hafıza problemleri ve dijital demans riskine dikkat çekti.

Dr. Er, unutkanlığın artık sadece ileri yaşlarda görülmediğini belirterek, ergenlik döneminde bile gençlerde bu şikâyetlerin arttığını söyledi. Uyku düzensizliği, kötü beslenme, dikkat eksikliği ve depresyon gibi etkenlerin yanı sıra ekran karşısında uzun süre kalmanın da hafıza fonksiyonlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Alman nörobilimci Manfred Spitzer’in “Dijital Demans” kavramına atıfta bulunan Dr. Er, sürekli uyarana maruz kalmanın ve bilgiye kolay erişimin zihinsel tembelliğe neden olduğunu söyledi. Ayrıca mavi ışığın uyku hormonlarını baskılayarak dikkat ve hafızayı olumsuz etkilediğini belirtti.

Kayserili Sporcu Ecrin Gülay Düzgün Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi Temsil Edecek
Kayserili Sporcu Ecrin Gülay Düzgün Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi Temsil Edecek
İçeriği Görüntüle

Dr. Er, genç yaşta ortaya çıkan unutkanlık şikâyetlerinin önlenebilir olduğunu ifade ederek, dijital medya kullanımının sınırlandırılması, düzenli uyku, sağlıklı beslenme, kitap okuma ve bulmaca gibi zihinsel aktivitelerin önemine dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı