Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde, Eğitim-Bir-Sen Çankırı Şubesi yönetim kurulunun sendikal faaliyetleri nedeniyle baskıya maruz kaldığı iddia edildi. Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) tarafından yapılan açıklamada, üniversitelerde görev yapan idari personelin yer değişikliği hakkını savunmak amacıyla 81 ilde kitlesel basın açıklamaları düzenlendiği, ancak Çankırı’da bu açıklamayı gerçekleştiren sendika yöneticilerinin istifaya zorlandığı ve sürgün edildiği öne sürüldü.

Sendika tarafından yapılan açıklamada, "Üniversiteler arası yer değişikliği talebini gündeme taşımak ve çözüme kavuşturmak amacıyla 81 ilde kitlesel basın açıklamaları düzenleme kararı aldık. Bu kapsamda Çankırı Karatekin Üniversitesi Şube Yönetim Kurulu üyelerimiz de basın açıklamasını gerçekleştirdi. Ancak üniversite yönetimi, açıklamayı yapan yöneticilerimize istifa baskısı uygulamış ve ardından görev yerlerini değiştirmiştir" denildi.

Sendika, bu uygulamanın "Yeni Türkiye’nin akademik camiasında kabul edilemez olduğunu" belirterek, üniversitelerin özgür ortamlar olması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, uzun yıllardır mücadele edilen idari personelin üniversiteler arası yer değişikliği talebinin, sendikanın çabalarıyla toplu sözleşme kararına dönüştüğü ancak bürokraside ilerleme sağlanamadığı hatırlatıldı. Bu nedenle ülke genelinde basın açıklamaları yapıldığı ifade edildi.

İran’ın Kirman eyaletinde 5 büyüklüğünde deprem İran’ın Kirman eyaletinde 5 büyüklüğünde deprem

"ÇAKÜ’de Sendika Yöneticilerine Sürgün"

Eğitim-Bir-Sen’in açıklamasına göre, Çankırı Karatekin Üniversitesi yönetimi, basın açıklamasının ardından sendika yöneticilerine istifa baskısı yaptı. Baskıların sonuç vermemesi üzerine, yöneticilerin görev yerlerinin değiştirilerek yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki birimlere gönderildiği iddia edildi.

Sendika, yer değişikliğinin "somut ve açık bir gerekçeye dayandırılmadığını" savunarak, "Bu durum, uluslararası hukuk, anayasa ve 4688 sayılı Kanun ile güvence altına alınan sendika yöneticiliği hakkının ihlalidir" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve YÖK Başkanı tarafından da haklı bulunan, toplu sözleşme kararına bağlanan idari personelin yer değişikliği talebine yönelik mücadelemiz devam edecek. Üyelerimize baskı yapan, sürgün uygulayan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Harun Çiftçi’yi hukuka uymaya çağırıyoruz. Çalışma huzurunu bozan bu anlayışı kabul etmiyoruz" denildi.

Eğitim-Bir-Sen, sürecin takipçisi olacaklarını ve sendikal hakların korunması adına her platformda mücadele edeceklerini belirtti. Üniversite yönetimi ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Kaynak: Haber Merkezi