Emlak sektöründe önemli bir adım olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), sahte ilanların önüne geçmek ve sektörde güveni artırmak amacıyla resmen devreye alındı. Evini satmak veya kiralamak isteyen vatandaşlar, artık emlak danışmanlarını e-devlet üzerinden yetkilendirerek ilan verebilecek. 1 Ocak 2025 tarihinde tam anlamıyla uygulanmaya başlanacak olan bu sistemle birlikte, sahte ilanlar ve kayıt dışı işlemler büyük ölçüde ortadan kaldırılacak.

19 İlde Eş Zamanlı Dolandırıcılık Operasyonu: 76 Gözaltı 19 İlde Eş Zamanlı Dolandırıcılık Operasyonu: 76 Gözaltı

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile ilgili detaylı bilgi verdi. Yeni sistem sayesinde vatandaşların emlak danışmanlarını e-devlet üzerinden yetkilendireceğini belirten Aydemir, “Elektronik İlan Doğrulama Sistemi, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacak. Sistem, özellikle sosyal medya ve çeşitli internet siteleri üzerinden verilen sahte ve yanıltıcı ilanların önüne geçecek” dedi.

Aydemir, bu sistemin 5 önemli noktasına dikkat çekti:

  1. Evinizi Satmak veya Kiralamak İçin Kaç Emlak Danışmanı Yetkilendirilebilir? Birden fazla emlak işletmesi yetkilendirilebilecek ve ilan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilanların olması durumunda, diğer ilanlara ait linkler görüntülenebilecek.

  2. Kiralık İlanlar İçin de Zorunlu Mu? Evet, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için yetki doğrulama zorunlu olacak.

  3. Yetkilendirme Süresi Ne Kadar? Yetkilendirme süresi asgari 3 ay olacak ve bu süre taşınmaz sahibi tarafından e-devlet üzerinden uzatılabilecek.

  4. Yetkinin İptali Mümkün Mü? Taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkün. Ancak yetki iptal edilse bile, ilan otomatik olarak yayından kaldırılmayacak.

  5. Yetkilendirme Olmadan İlan Verilebilecek Mi? Kişi, kendisi veya birinci derece akrabası için, doğrulanmış ilan verebilecek.

Özkan Aydemir, sahte ilanların ve mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla Ticaret Bakanlığı'nın denetimlerini artıracağını söyledi. Sosyal medya platformları üzerinden yapılan sahte ilanlarla ilgili sıkı denetimler yapılacağını belirten Aydemir, “Sahte ilanlarda en çok dikkat çeken sorun, ilana koyulan taşınmazın görselleri ve fiyatının gerçeği yansıtmaması. Özellikle düşük fiyatla verilen ilanlar, tüketicileri yanıltarak haksız kazanç sağlamak amacı taşıyor. Yeni sistemle birlikte bu tür sorunlar minimize edilecek” dedi.

Emlak sektöründe güveni artıracak olan bu yeni sistem, vatandaşların daha bilinçli ve güvenli emlak işlemleri yapmalarına olanak tanıyacak. Sistemin tam anlamıyla uygulamaya geçmesiyle birlikte, sektörde kayıt dışı işlemler ve sahte ilanlar tarihe karışacak.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı