Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, disleksi bozukluğuyla ilgili önemli bilgilendirmelerde bulundu. Disleksi, genellikle aynı ailedeki bireylerde görülen bir öğrenme güçlüğü olarak tanımlanıyor. Dr. Sarıkaya, genetik ve çevresel faktörlerin disleksiyi ortaya çıkarabileceğini vurguladı. Erken doğum, doğumda düşük ağırlık, hamilelik sırasında fetüsün beyin gelişimini etkileyen nikotin, alkol veya enfeksiyon gibi etkenlerin yanı sıra, beynin bölümleri arasındaki uyumsuzlukların da disleksiye yol açabileceğini ifade etti.

Dr. Sarıkaya, disleksinin sesleri tanıma ve harflerle kelimeler arasındaki ilişkiyi anlama zorluğuna neden olduğunu belirtti. “Disleksi bireylerin doğru ve akıcı bir şekilde kelimeleri tanımalarını ve okumalarını engeller. Bu durum, bireyin öğrenme yeteneğini olumsuz etkiler,” dedi. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, erken teşhis ve müdahalenin tedavi sürecinde önemli ölçüde yardımcı olabileceğini kaydetti.

Disleksi ve diğer öğrenme güçlüklerinin tedavisinde özel eğitim programlarının önerildiğini dile getiren Dr. Sarıkaya, “Uğraş terapistleri, konuşma terapistleri ve eğitmenlerin bir arada çalıştığı programlar büyük önem taşıyor. Ayrıca ince motor becerilerin geliştirilmesi için çeşitli faaliyetler de yapılmalıdır,” şeklinde konuştu. Dr. Sarıkaya, disleksi bozukluğu olan bireylerin zeka geriliği olmadığını belirterek, toplumun bu bireyleri dışlamaması ve benimsemesi gerektiğini vurguladı.

Çankırı'da Aile Hekimlerinden İş Bırakma Eylemi! Yönetmeliğin Geri Çekilmesi İsteniyor Çankırı'da Aile Hekimlerinden İş Bırakma Eylemi! Yönetmeliğin Geri Çekilmesi İsteniyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı