Çorum’da son aylarda etkisini artıran kuraklık ve aşırı sıcak hava koşulları, şehirdeki barajları alarm noktasına getirdi. 1 Haziran ile 30 Temmuz tarihleri arasında barajlardaki su seviyesi ciddi oranda azaldı. En dramatik düşüş ise 12 milyon 369 bin metreküp kapasiteli Hatap Barajı’nda yaşandı. Barajda sadece iki ayda yüzde 77,38 oranında su kaybı meydana geldi.

Çorum Belediyesi’nin açıkladığı verilere göre, Koçhisar Barajı’nda yüzde 57,47, Çomar Barajı’nda yüzde 13,55 ve Yeni Hayat Barajı’nda ise yüzde 4,29 oranında azalma gözlendi. Su seviyesinin ciddi biçimde düştüğü Hatap Barajı'nın havadan çekilen görüntülerinde, daha önce su altında kalan tepeciklerin tamamen ortaya çıktığı görüldü.

Bursa'da Feci Kaza: Aynı Araçta Bulunan İki Kız Kardeş Hayatını Kaybetti
Bursa'da Feci Kaza: Aynı Araçta Bulunan İki Kız Kardeş Hayatını Kaybetti
İçeriği Görüntüle

Durumun ciddiyetine dikkat çeken vatandaşlardan Mustafa Demiral, “Birkaç ay önce barajda su yüksekti, şimdi neredeyse tamamen çekilmiş. Kuyular kuruyor, bitkiler kuruyor, israf da çok. Bu hızla giderse Çorum susuz kalacak” diyerek, özellikle evsel su kullanımında daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Balık tutmak için baraja gelen Hüseyin Huzeyfe Demiral ise, “Buraya balık tutmaya geldik ama gelecekte burada su kalacak mı bilmiyoruz. Bu korkutucu. Lütfen suyumuzu israf etmeyelim” çağrısında bulundu.

Belediye yetkililerinin paylaştığı raporda, şehirde su tüketiminin normalin yüzde 2 üzerinde seyrettiği bildirildi. Artan kullanım ve düşen rezervler nedeniyle yetkililer, halkı tasarruf konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Çorum’da yaşanan bu kuraklık tehlikesi, sadece bugün için değil, yarınlar için de ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Su kaynaklarının bilinçsiz tüketimi devam ederse, bölgeyi daha ağır sonuçlar bekliyor olabilir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı