TÜİK Açıkladı: Çankırı’da Kasım Ayında Dış Ticaret Fazlası

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı, Kasım 2025 Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. Genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici verilere göre, Çankırı’nın Kasım ayı dış ticaret performansı dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.

TÜİK verilerine göre, 2025 yılı Kasım ayında Çankırı’dan yapılan ihracat 33 milyon 749 bin dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ilin ithalatı ise 21 milyon 39 bin dolar oldu. Bu verilerle birlikte Çankırı’da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 160,4 olarak kaydedildi. Bu oran, ilin dış ticarette fazla verdiğini ortaya koydu.

Lastik İmalatı İlk Sırada Yer Aldı

Kasım ayında Çankırı’dan gerçekleştirilen ihracatın, ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada 23 milyon 457 bin dolar ile “İç ve Dış Lastik İmalatı” ürün grubu yer aldı. Bu sektörü 6 milyon 581 bin dolar ile “Makarna, Şehriye, Kuskus ve Benzeri Unlu Mamullerin İmalatı” izlerken, 1 milyon 149 bin dolar ile “Öğütülmüş Hububat ve Sebze Ürünleri İmalatı” üçüncü sırada yer aldı. Kasım ayında Çankırı’dan 48 farklı ürün grubunda ihracat yapıldığı bildirildi.

Çankırı-8

İthalatta Tarım ve Hammadde Ürünleri Öne Çıktı

Çankırı’nın ithalatında ise 67 farklı ürün grubu yer aldı. İthalatta ilk sırayı 5 milyon 842 bin dolar ile “Tahılların, Baklagillerin ve Yağlı Tohumların Yetiştirilmesi” ürün grubu aldı. Bunu 3 milyon 953 bin dolar ile “Birincil Formda Plastik ve Sentetik Kauçuk İmalatı” ve 3 milyon 153 bin dolar ile “Diğer Çok Yıllık Bitkisel Ürünlerin Yetiştirilmesi” takip etti.

Almanya İhracatta, Rusya İthalatta İlk Sırada

Kasım ayında Çankırı’dan 80 farklı ülkeye ihracat yapıldı. 11 milyon 322 bin dolar ile Almanya, ihracatta ilk sırada yer aldı. Almanya’yı 3 milyon 824 bin dolar ile Birleşik Krallık ve 2 milyon 435 bin dolar ile Macaristan izledi.

İthalatta ise Çankırı’ya 29 farklı ülkeden ürün girişi gerçekleşti. 5 milyon 842 bin dolar ile Rusya Federasyonu ilk sırada yer alırken, Çin, ikinci ve üçüncü sırayı paylaştı.

Ekonomiye Güçlü Katkı

Açıklanan veriler, Çankırı’nın üretim ve ihracat odaklı yapısının güçlendiğini ortaya koyarken, sanayi ve gıda sektörlerinin ilin dış ticaretinde belirleyici rol oynadığını gösterdi.

AK Parti İl Başkanı Koray Erdoğan: “Yeni Yıl Umutları Tazelesin”
AK Parti İl Başkanı Koray Erdoğan: “Yeni Yıl Umutları Tazelesin”
İçeriği Görüntüle

Kaynak: Haber Bülteni