ÖZELHABER/ Çankırı’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, kent meydanında coşkulu bir basın açıklamasıyla kutlandı. Petrol-İş Sendikası Çankırı Şube Başkanı Halil İbrahim Topcu, yaptığı konuşmada emeğin, alın terinin ve birlik mücadelesinin önemine dikkat çekti.
Topcu, konuşmasına, “1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun!” diyerek başladı ve neden meydanlarda olduklarını şu cümlelerle özetledi:
“Kapitalist düzenin çarkları, işçi ve emekçilerin omuzlarında dönüyor. Eylemlerimizle, birlik olursak neleri değiştirebileceğimizi göstermek istiyoruz. Sendikal örgütlenmenin önüne çıkarılan engellere, taşeronlaşmaya, düşük ücret dayatmalarına ve vergi adaletsizliğine karşı buradayız.”
“Az Kazanandan Az, Çok Kazanandan Çok Vergi Alınmalı”
Topcu, vergi sistemindeki adaletsizlikleri de sert bir dille eleştirerek, “Yılda 2-3 aylık ücretimiz vergiye gidiyor. Gelir vergisi dilimleri enflasyonun dahi altında artırılıyor” dedi. Taleplerinin net olduğunu belirten Topcu, “Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı” ifadelerini kullandı.
“Sadece Yardım Edilmiş Yoksulluk Değil, Yok Edilmiş Yoksulluk İstiyoruz”
Konuşmasının en dikkat çekici bölümlerinden biri ise şu cümle oldu:
“Bizler yardım edilmiş yoksullar değil, ortadan kaldırılmış yoksulluk için meydanlardayız!”
Topcu, özellikle asgari ücretin sefalet düzeyinde kaldığını, emekçilerin borç içinde yaşadığını ve hayat pahalılığı karşısında ücret artışlarının yetersiz olduğunu dile getirdi.
“Konut Sorunu, Çankırı’dan Göçü Tetikliyor”
Genel gündemin yanında yerel sorunlara da değinen Topcu, Yakınkent OSB’deki konut yetersizliğine dikkat çekti. İşçilerin yüksek kiralar nedeniyle şehir dışına taşınmak zorunda kaldığını vurgulayan Topcu, şöyle konuştu:
“Burada çalışan burada kalmalı, burada kazanmalı ve harcamalı. Seçim dönemlerinde verilen sözlerin hayata geçirilmesini istiyoruz.”
“Sendikasızlaştırmaya Direniyoruz”
Petrol-İş’in yürüttüğü mücadeleye de değinen Topcu, İzmir Kemalpaşa’daki Temel Conta işyerinde 143 gündür süren grevi hatırlatarak, örgütlenme hakkı için kararlılıkla mücadele ettiklerini belirtti. Tüpraş, TPAO ve birçok kamu-özel sektör işletmesinde emek kayıplarının telafi edilmesi gerektiğini dile getirdi.
“İşçiyiz, Emekçiyiz, Onurumuzla Yaşamak İstiyoruz”
Topcu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Alın terimizin hakkını, çocuklarımıza umutlu bir gelecek bırakmak için istiyoruz. Emeğin mücadele bayrağını 1 Mayıs’ta bir kez daha yükseltiyoruz ve yükseltmeye devam edeceğiz!”