13 Haziran Perşembe günü Karatekin Parkı’nda vatandaşlara ata tohumu dağıtımı yapacağını duyurdu.
Çankırı Belediyesi tarafından sosyal medya platformu üzerinden yapılan paylaşımla ata tohumlarının halkla buluşturulacağı söylendi.
Çankırı Belediyesi tarafından sosyal medya platformu üzerinden yapılan paylaşımda; “Ata tohumlarından almak isteyen vatandaşlar, 13 Haziran Perşembe günü saat 13.00'da Karatekin Parkından alabilecek.” İfadelerine yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve Eski Vali Ahmet Altıparmak Çankırı Valiliğini Ziyaret Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ve Eski Vali Ahmet Altıparmak Çankırı Valiliğini Ziyaret

Whatsapp Image 2024 06 11 At 18.11.44



Ata Tohumu nedir? Ata Tohumu neden önemlidir?

Ata Tohumu, Anadolu'da yetişen ve uzun yıllardır Anadolu topraklarının mahsulü olarak yetiştirilen yerli tohumlar nitelemektedir.
İlk olarak 2019 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek vermesiyle beraber ülke çapında ulusal bir proje haline dönüştü. Peki, Ata Tohumu nedir? Ata Tohumu neden önemlidir?

Ata Tohumu nedir?

Ata tohumu yıllarca Anadolu’da aynı sirkülasyon içerisinde ekim biçimi yapılarak günümüze kadar gelmiş her hangi bir labaratuar ortamı görmemiş yada genetiği ile oynanmamış organik dededen oğula geçerek günümüze kadar gelmiş tohumlardır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 2019 yılında desteklenen proje ile günümüzde birçok ata tohumu gün yüzüne çıkartıldı. Ekim ve biçimi yapılarak çoğaltılan ata tohumları yaygınlaştırılmaya devam ediyor.
Bu ürünler arasında; Kandıra'nın sivri biberinden, Samsun'un köy salatalığına, Çorum'un 10 Dilim kavunundan, Ayaş'ın beyaz bodur domatesine kadar birçok ata tohumu bulunuyor.
 

3123386

Ata Tohumu Neden önemlidir?

Ata tohumu, genetiği ile oynanmamış labaratuar görmemiş tohumlardır. Ata tohumlarının temsil etmesinin ve yaygılaştılması oldukça önemlidir. Ata tohumlarına daha da fazla önem verilerek, Tarım ve Orman Bakanlığı destekleri ile 2019 yılında yerli tohum üretimine başlanıldı. 2019 yılında kaliteli ata tohumlarının gün yüzüne çıkarılması için atılan adımların gün geçtikçe artması önem arz ediyor.

Kaynak: Burak Kaya