Çankırı'nın Geleceği İçin Kritik Ziyaret: MHP’den Ankara Çıkartması! Çankırı'nın Geleceği İçin Kritik Ziyaret: MHP’den Ankara Çıkartması!

Çankırı Karatekin Üniversitesi Afrika Ülkeleri İşbirliği Uygulama Araştırma Merkezi ve Erasmus Koordinatörlüğü ortaklığında düzenlenen “Türkiye-Afrika İlişkileri” çalıştayı İİBF Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. Erasmus değişim programı kapsamında Moritanya, Senegal, Tanzanya, Güney Afrika, Kenya, Gana, Mauritius ve Ürdün’den gelen akademisyenlerin yanı sıra üniversitemiz akademisyen, idari personel ve öğrencileri çalıştaya katılım gösterdiler.

Çalıştay, Afrika Ülkeleri İşbirliği Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Abdullah METİN ve Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serkan ÜNAL’ın Türkiye’nin Afrika’yla olan ilişkilerine geçmişten günümüze ışık tutan sunumlarıyla başladı. Dr. Öğr. Üyesi Abdullah METİN Osmanlı Devleti’nin Afrika’yla olan ilişkilerini anlattığı sunumunda sömürgeci devletlerin politikalarının aksine Osmanlı Devleti’nin fethettiği topraklarda sömürgeci faaliyetlerde bulunmadığını, hoşgörü politikası izleyerek tebasını din ve dil değiştirmeye zorlamadığını aktardı. Osmanlı Devleti’nden sonra da benzer politika ve anlayışın devam ettiğini belirten Metin, özellikle son yıllarda ikili ilişkilerin eşit ortaklık ve kardeşlik zemininde devam ederek geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Whatsapp Image 2024 05 16 At 11.32.02Merkez Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serkan ÜNAL konuşmasında Osmanlı Devleti’nden sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin Afrika ülkeleriyle olan siyasal, ekonomik ve kültürel ilişkilerini anlattı. Cumhuriyet tarihi boyunca devam eden Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerin özellikle son 25 yılda diplomatik ve ekonomik zeminde ciddi artış gösterdiğini vurgulayan Ünal, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerinin gelecekte de artarak gelişmesi gerektiğini ifade etti.  

Sunumlardan sonra farklı ülkelerden gelen akademisyenler Türkiye’nin kendi ülkeleriyle olan ilişki ve iş birlikleriyle alakalı bilgiler verdi. Özellikle son yıllarda Türkiye’nin bölgede ekonomik ve diplomatik ağırlığının arttığını vurgulayan akademisyenler ilerleyen süreçte hem üniversite hem de ülke bazında ikili ilişkilerin artarak devam etmesi gerektiğini ifade ettiler. Öğrenci ve akademisyenlerin sorularıyla katkı sunduğu çalıştay hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Kaynak: Haber Bülteni