ÇAKÜFEST 2024 Bilim, Kültür, Sanat Şenliği kapsamında “ÇAKÜ Ulusal Öğrenci Kongresi” düzenlendi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın davetli konuşmacı olarak yer aldığı kongre açılış programına başta Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere Çankırı Vali Yardımcısı İsmail Küreci, Rektör Yardımcıları, akademik ve idari kadro, öğrenciler katılım sağladı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen kongre açılışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ÇAKÜ Tanıtım Filmi ile devam etti. Tanıtım filminin ardından ÇAKÜlü akademisyen ve öğrenciler tarafından icra edilen müzik dinletisiyle devam eden programın açılış konuşması Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Volkan Eyüpoğlu tarafından yapıldı.

Eyüpoğlu, bilim ve eğitimin geleceğini şekillendirecek genç zihinlerin bilgi ve deneyimlerini paylaşacağı önemli bir etkinlik düzenlediklerini ifade etti. Kongrenin öğrencilerin bilimsel çalışmalarını sunma ve kendilerini geliştirme fırsatı sunacağını vurgulayan Eyüpoğlu, etkinliğin ÇAKÜ’nün misyonunu ve vizyonunu yansıttığını belirtti. Kongrenin amacına da değinen Eyüpoğlu, TÜBİTAK’ın destekleriyle oluşturulan etkinlik dolayısıyla TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Yeni Öğrencilerden ÇAKÜ Kütüphanesine Tam Not Yeni Öğrencilerden ÇAKÜ Kütüphanesine Tam Not

Whatsapp Image 2024 05 24 At 13.36.40Açılış konuşmasının ardından kürsüyü teşrif eden Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, ÇAKÜ’nün resmî olarak 2007’de kurulmuş olmasına rağmen tarihî misyonunun 1242 yılında başladığını, Anadolu’nun ilk Darü’l-hadis’inin Çankırı’da kurulmasıyla ilim ve irfan merkezi olduğunu ifade etti. Rektör Çiftçi; “Biz de tarihten gelen bu misyonu en iyi şekilde değerlendirme adına çaba sarf ediyoruz. Çankırı Karatekin Üniversitesinde gerçekleştirilen tüm faaliyetler, etki alanı yüksek olacak şekilde başta medeniyet coğrafyamız olmak üzere birçok ülkeden gelen uluslararası öğrencilerimiz vesilesiyle birçok bölgede önemli etki bırakmaktadır.” diyerek ÇAKÜ’de 10 fakülte, 6 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul, 14 araştırma merkeziyle eğitim öğretim ve araştırma geliştirme faaliyetlerine devam ettiklerini aktardı. Rektör Çiftçi, uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda 85 ülkede 260 üniversite ile iş birliklerinin devam ettiğini belirterek Avrupa Üniversiteler Birliği ve Türk Üniversiteler Birliği’ne üye olmalarının uluslararasılaşma gayretlerini yansıttığını söyledi.

Rektör Çiftçi, devamında ÇAKÜ’nün yükseköğretimin amaçları doğrultusunda eğitim öğretim, araştırma geliştirme, toplumsal katkı, yenilikçilik, girişimcilik ekosistemi, inovasyon alanlarında çalışmalarını arttırdığına dikkat çekerek kurumsal akreditasyon ve 10 programın program akreditasyon süreçlerinin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti. Yeni kurulan Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi’yle kamu, sanayi ve üniversite iş birliğini daha farklı bir noktaya taşıyacaklarını söyleyen Rektör Çiftçi, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verilerine göre bitki bilimi alanında Türkiye’de 11., matematik alanında 35., farmakoloji, toksikoloji ve eczacılık alanlarında da 22. olma başarısı gösterdiklerine dikkat çekti.

Yükseköğretimdeki çeşitlilik amaçları doğrultusunda ÇAKÜ’nün Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması üniversiteler grubuna da dâhil olarak etki boyutunu arttırdığına işaret eden Rektör Çiftçi, Çankırı’nın ana maddelerinden biri olan tuzla ilgili yoğun çalışmalarının söz konusu olduğunu ifade etti. Rektör Çiftçi, devamında sektörel tuz ve tuz temelli stratejik ürünlerle tuzu farklı bir noktada değerlendireceklerini belirterek sağlık turizminden gıdaya, yeni inovatif bileşenlerden kültüre kadar birçok çalışmaya imza atacaklarını söyledi. ÇAKÜ’nün böylelikle klasik üniversite anlayışından Çankırı’ya katkı sağlayan bir üniversiteye dönüşeceğini ifade eden Rektör Çiftçi, daha sonra TÜBİTAK projelerinden bahsetti. ÇAKÜ’nün 50’ye yakın TÜBİTAK projesinin devam ettiğini ve bir kısmının da sonuçlandığını aktaran Rektör Çiftçi, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)’ne de ciddi destek verdiklerini söyledi.

Rektör Çiftçi, ÇAKÜ Ulusal Öğrenci Kongresi’nde uluslararası öğrencilerle birlikte 300’e yakın bildiri sunulacağını ifade ederek kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kurul üyelerine ve kongreye katılarak desteklerini esirgemeyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a teşekkür etti.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise konukları selamladıktan sonra ÇAKÜ Ulusal Öğrenci Kongresi vesilesiyle ÇAKÜ’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Geçmiş yıllara göre sadece akademisyenlerin ve lisansüstü eğitim alan öğrencilerin değil ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin de bu tarz kongrelerle ülkenin ve insanlığın ihtiyaçları noktasında söyleyecek sözlerinin olmasının oldukça sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Mandal, Türkiye’de bilimsel anlamda yaşanan atılımlarda genç insan kaynağının gelecek açısından en önemli bileşen olduğunu belirtti.

Mandal, ÇAKÜ’nün “İstiklalden istikbale yenilikçi ve girişimci üniversite” sloganında olduğu gibi genç insan kaynağıyla istikbale ciddi yatırımlar yapıldığını ifade etti. Beşinci nesil teknolojisinin dünyada üç ülkede olduğunu belirten Sn. Mandal, hava araçlarının en önemli bileşenlerinden uçuş bilgisayarı, konumlandırma sistemi gibi unsurların TÜBİTAK’a ait olduğunu söyledi. Zikredilen kritik bileşenleri geliştirmenin TÜBİTAK için en büyük heyecan olduğunu aktaran Mandal, yola çıktıkları gençlerle bu başarıları elde ettiklerini vurguladı. 8 Temmuz’da tarihî bir ana şahitlik edileceğini de sözlerine ilave eden Mandal, ilk haberleşme uydusunun fırlatılacağını, bu uydunun 4,5 milyar insanla iletişim kurulmasını sağlayacağını ve dünya nüfusunun % 50’sinden fazlasına hizmet edeceğini ifade etti. Sn. Mandal, devamında Türkiye’nin kendi uydusuyla hizmet veren ilk 10 ülkeden biri olacağını sözlerine ekledi. Sn. Mandal, Türkiye’nin millî teknoloji hamlesi kapsamında geliştirmiş olduğu teknolojilerin gelecekte artarak devam edeceğini, olmazsa olmaz gücün ise gençler olduğunu tekrar vurguladı.

Mandal, kariyeri hakkında bilgiler vererek ardından gençlerin ne kadar erken TÜBİTAK ile buluşmaları sağlanırsa çok kıymetli işlerin ortaya konulacağını, daha fazla gençle bir araya gelebilmek için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Kariyer sürecinde en çok ilham aldığı kurumun TÜBİTAK olduğuna dikkat çeken Mandal, TÜBİTAK süreçleriyle erken yaşta buluşuyor olmanın gençler açısından oldukça değerli olduğunu ifade etti. Kısa, orta ve uzun vadede yaşanan iklim olaylarına da değinen Sn. Mandal, doğal afetler ve gıda tedarikinin sağlanamaması, bunun beraberinde ortaya çıkacak ekonomik sorunlar, çözüm noktasında sunulan teknolojilerin riskleriyle birlikte ortaya konması gibi sorunların üstesinden gelebilmek için mevcut deneyimlerin yeterli olmadığını, gelecekte birçok açıdan daha zorlayıcı bir döneme girilebileceğini ve yalnızca sorunları tespit etmek değil çözmek için nasıl bir yol izleneceğinin çok önemli olduğunu belirtti.

Mandal, yenilikçi bakış açısına ihtiyaçları olduğunu belirterek gençlerin aldıkları sorumluluk düzeyini Teknofest gibi organizasyonlardaki projelerde görmeye çalıştıklarını ifade etti. En büyük güvencelerinin gençler olduğunu da sözlerine ilave eden Mandal, Türkiye’nin teknolojik açıdan ulaşması beklenen seviyeye çok daha önce ulaşmayı başardığını aktardı. Mandal, devamında uyumlaştırma gibi bir lükslerinin kalmadığını, zaman diliminde uyum sağlamak yerine birçok değişkenin üstesinden gelebilmek için yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Çankırı örneğinden hareketle insanların ihtiyaçları için kendilerinin çözüm üretmesi gerektiğini ifade eden Mandal; akademisyen, öğrenci ve girişimcilere düşen görevin araştırma geliştirme faaliyetleri olduğuna dikkat çekti.

Salgın sürecinden itibaren insanlığın teknolojiye bakışının değiştiğini söyleyen Mandal, insanların bilim temelli çözüme doğru geçişte değişim gösterdiğini belirtti. Mandal, devamında çözümü bilim temelinde bulma arayışının artacağını vurgularken sürdürülebilir dönüşüm için yenilikçi bakışın ve iş birliği yapmanın önemine değindi. Mandal, insan kaynağının kariyer ilerleyişi açısından istihdam noktasına bakıldığında dijitalleşmenin tüm riskleriyle beraber artacağına, veriye dayalı modellemelerle çözüm üretmenin önünün açılacağına dikkat çekti. Salgın sürecinde teknolojik açıdan en gelişmiş ülkelerin bile sınıfta kaldığını ifade eden Mandal, bugün bu konuda yine de ders alınmadığını, aynı risklerin alınmaya devam ettiğini belirtti.

Türk gençlerinin sorun çözme becerisi açısından başarılı olduğunu gözlemlediklerini aktaran Mandal, Teknofest’te bunun açıkça görüldüğünü söyledi. Mandal, devletin TÜBİTAK’a araştırma geliştirme faaliyetleri için çok ciddi bir kaynak ayırdığını, bütçelerinin büyük kısmının insan kaynağına ayrıldığını ifade etti. TÜBİTAK programları hakkında da malumat veren Mandal, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri için destek programları açtıklarını ifade etti. Hyperloop teknolojisi hakkında da bilgi veren Mandal, konuyla ilgili genç Türk bilim insanlarının ciddi aşama kaydettiğini ve 2050’lere gelindiğinde teknolojinin kullanım noktasına geleceğine inandığını söyledi. Avrupa’nın en uzun hyperloop test ünitesinin Türkiye’de olduğunun altını çizen Mandal, hyperloop teknolojisi sürecinin Teknofest ile başladığını aktardı.

Sn. Mandal, konuşmasının sonunda ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyedeki öğrencilerin heyecanlarını tebrik ederek kongreye katılım sağlayan herkese başarılar diledi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın konuşmasının ardından üniversitemizde 2209a ve 1001 projelerinde yürütücü olan akademisyenlere belge takdiminde bulunuldu. Program, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin Prof. Dr. Hasan Mandal’a plaket takdimiyle sona erdi.

Kaynak: Haber Bülteni