Bursa’nın dağ ilçelerinden Orhaneli, son yıllarda ahududu (frambuaz) üretimiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 15 yıl önce birkaç çiftçinin küçük çapta başladığı yetiştiricilik, bugün yıllık bin tona ulaşan kazançlı bir üretime dönüştü. Antioksidan ve vitamin açısından zengin olan ahududu, yalnızca sağlığa faydalarıyla değil, üreticisine sağladığı gelirle de öne çıkıyor.

Dijital Bağımlılık Toplumsal Tehlike: Uzmanından Kritik Uyarılar
Dijital Bağımlılık Toplumsal Tehlike: Uzmanından Kritik Uyarılar
İçeriği Görüntüle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılda 7 bin ton ahududu üretiliyor ve bunun tamamına yakını Bursa’nın Kestel ve Orhaneli ilçelerinde yetiştiriliyor. Kestel bu alanda öncü olsa da, Orhaneli’nin Göynükbelen Mahallesi yılda 700 tonluk üretimiyle öne çıkıyor.

Göynükbelen Muhtarı Mehmet Turp, mahallede yaklaşık 450 çiftçinin ahududu yetiştiriciliği yaptığını belirterek, “Üretimi kolay değil ama getirisi güzel. Dönüme 1 ila 1,5 ton verim alıyoruz. Tek veren çeşit yaz aylarında biterken, yedi veren çeşit ağustostan aralığa kadar hasat ediliyor” dedi.

Ahududunun kilosunun hasat döneminde 95-100 liradan başladığını söyleyen Turp, şu an fiyatların 210 liraya yükseldiğini, haftalık ödemelerde ise 250 TL’ye kadar çıktığını aktardı. İzmir ve Bursa’dan gelen alıcıların ürünleri soğuk hava depolarına taşıdığını belirten Turp, “Dağ köyleri böyle giderse Türkiye’nin ahududu merkezi olabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı