ÖZEL HABER/ İhracat şampiyonu lastik fabrikasında işçiler maaşların yetersizliğinden dolayı iş bırakma eylemi yapıyorlar.

Çankırı, Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası işçileri maaşların ve sosyal hakların yetersizliği sebebiyle grevde.

Çankırı’nın İhracat Şampiyonu Sumitomo Rubber AKO Lastik Fabrikası'nda işçiler üretimi durdurdu. Üretimi duran fabrikada işveren tarafından her hangi bir açıklama yapılmazken Sumıtomo Rubber Ako Lastik Fabrikası çalışanları www.çankırıhaber.net’ e uğradıkları haksızlıkları anlattı.

Whatsapp Image 2024 06 01 At 18.08.21

Çankırı'nın Geleceği İçin Kritik Ziyaret: MHP’den Ankara Çıkartması! Çankırı'nın Geleceği İçin Kritik Ziyaret: MHP’den Ankara Çıkartması!

7 Yıldır Sumıtomo Rubber Ako Lastik Fabrikasında çalışan vardiya amiri, “Şu an dışarıda bir markette çalışan, işçiyle aynı maaş alıyorum. Burada lastik fabrikasında biz karbon karasını içimize çekiyoruz. Biz burada aslında vücudumuzu satıyoruz. Yani ailemiz için, çoluğumuz, çocuğumuz için kendimizi feda ediyoruz. Buna rağmen işveren bizi çok küçük görüyor. Bizim ürettiğimiz lastik, don lastiği değil. Biz otomobilin en önemli parçasını üretiyoruz. İhracat şampiyonu bir fabrika var burada, lafa geldiği zaman bütün yarışmalarda birinci çıkıyoruz, ikinci çıkıyoruz. Ama ücrete geldiğimiz zaman Afrika'yı gösteriyorlar. Bize bunu hak görüyorlar bu gerçekten hiç hoş değil. Bakın insanlar burada bekliyor işverenimiz bizi görmezden geliyor bunun sonunda yine biz kazanacağız. Yine işçi kazanacak, sendikamızın arkasındayız.” şeklinde konuştu.

Vardiya amiri, “İçeride bizim toplu paramız var alamıyoruz. Şu an insanlar hep kredi kartını kullanıyor. Çoğu kirasını ödeyemiyor. Lastik Fabrikası benim paramı içeride beş aydır kullanıyor beş aydır bizim paramızla ham madde alıp üretim yapıyor. Buna rağmen bizim ücretimizi vermiyor, işveren nedense bizi görmüyor. Bizi görmezden geliyor. Biz beş aydır burada emekçiler olarak hepimiz sabrediyoruz Yurt dışında şöyle bir hesaplama yaptığınız zaman bir çöpçünün maaşı bile iki bin dolar. Bizim istediğimiz 1600, 1700 dolar civarında. Bunu bile bize işverenimiz vermiyor. Yani ne yapmaya çalıştığını biz de bilmiyoruz. Görüyorsunuz insanlar hep burada ekmek peşinde yani, biz de istemeyiz içeride makinalarımız dursun çalıştığımız fabrikamız kapatılsın. Burası sonuçta bizim bir ekmek teknemiz ama bu işçiye bu yapılan gerçekten hiç hoş bir şey değil. Biz yine de burada dik bir şekilde duracağız sonuna kadar hiçbir şekilde geri çekilme düşüncemiz yoktur.” dedi.

Kaynak: Burak Kaya