ÖZELHABER/ Çankırı’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, coşkulu ve anlam yüklü etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar sabah saatlerinde Anıt Alanı’nda gerçekleştirilen Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Yüzlerce gencin katıldığı yürüyüşte, Atatürk Anıtı’na Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çelengi sunuldu. Ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Programın ikinci bölümü Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu’nda devam etti. Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadık Ak, burada yaptığı konuşmada 19 Mayıs’ın yalnızca bir tarih olmadığını, Türk milletinin bağımsızlık meşalesini yaktığı kutsal bir gün olduğunu vurguladı. Ak, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyor; gençlerimizin ülkemizin geleceğini daha da ileriye taşıyacağına inancım tamdır” dedi.
Etkinliklerde Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin halk oyunları ekibi “Bir Yudum Anadolu Efsanesi” temalı gösterisiyle büyük alkış aldı. Ardından okunan “On Dokuz Mayıs” ve “Bayrak” şiirleriyle duygu dolu anlar yaşandı. Spor gösterilerinde ise cimnastik ve taekwondo performansları izleyicilerden tam not aldı.
Program kapsamında ayrıca “Gençlik ve Spor Festivali” düzenlendi. Mini golf, badminton, okçuluk, masa tenisi, bilek güreşi, ayak tenisi gibi branşların yer aldığı etkinliklerde gençler kıyasıya yarıştı. Langırt, matrak, floor curling, halat çekme ve yüz boyama gibi etkinliklerle festival havası doruğa ulaştı.
Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürü Sadık Ak;
"Sizlerin ve tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, Sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum.
19 Mayıs 1919'da Samsun'da Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını atan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve yol arkadaşlarını minnetle yad ediyorum.
Ülkemizin bekası için gözlerini kırpmadan hayatını feda eden tüm şehitlerimize, bu dünyadan baki aleme gitmiş gazilerimize, kahramanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.
Türkiye Yüzyılı vizyonu için çalışan üreten mücadele eden herkesi şükranla anıyorum.
Her yıl 15-21 Mayıs tarihlerini kapsayan "Gençlik Haftası" ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Gençlik ve Spor Bakanlığımız öncülüğünde, çeşitli etkinliklerle tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.
Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak 15-21 Mayıs tarihlerini kapsayan "Gençlik Haftası" ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı, ilimizde, üniversitemiz, STK'larımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız ile iş birliği içerisinde, kültürel, sanatsal ve sportif birçok etkinliklerle, "Türkiye'nin Gücü Gençliği" temasıyla kutlamaktayız.
Bu etkinliklerin amacı, tarihi doğru okuyup gerekli çıkarımları yaparak, geçmişi unutmadan geleceğe yürüme inanç ve iradesini kazandırmaktır.
Tarihin akışı içerisinde 16 devlet kuran, birçok coğrafyayı yurt edinen Türkler, yaklaşık bin yıl önce Sultan Alparslan'ın Malazgirť te kazandığı zaferle, milletimiz için geleceğini kuracağı yeni bir coğrafyanın kapıları açılmış, ardından bu coğrafyada Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuş, Bilecik-Söğüť te filizlenen Osmanlı Çınarı, 600 yılı aşkın süre boyunca üç kıta, yedi iklimde şanla, şerefle, gururla bayrağımızı dalgalandırmıştır.
Devletler de insanlar gibi doğar, büyür, gelişir ve göçerler. Devlet-i âli Osman da bu akıbetten beri olamazdı. Osmanlı, hata ve sevapları, zafer ve kayıplarıyla ömrünü tamamlayıp tarihteki şerefli yerini almıştır.
1914'de 1. Dünya savaşının çıkması, Osmanlı Devletinin savaşa girmesi, savaş sonunda müttefiklerin yenilmesi ile yenik duruma düşmesi sonucu, Osmanlı devleti elindeki tüm topraklarını kaybetmiştir.
Osmanlı Devletinin elindeki son toprak parçası Anadolu'nun düşman işgaline maruz kaldığı, Türk milletinin ölüm kalım savaşı verdiği bir zamanda, bundan tam 106 yıl önce 19 Mayıs 1919 da Samsun'da kurtuluş meşalesi yakılmış, o meşale Türk milletini zafere götüren ışık olmuştur. Türk Milletinin topyekûn verdiği bağımsızlık mücadelesi sonucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur.
Sevgili gençler;
Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur.
Yakın bir gelecekte ülke yönetiminde sizler görev alarak, ülkemizi her alanda daha ileriye götüreceksiniz. Dünyanın beşten büyük olduğunu dünyaya siz göstereceksiniz.
Sevgili gençler;
Bugün bizler için 19 Mayıs, geçmişten ders alarak geleceğimizi planlamaktır. 19 Mayıs üzerinde yaşadığımız bu vatanın, ecdadımızın canlarını feda ederek bize bıraktığı en kıymetli hazine olduğunu unutmamaktır. 19 Mayıs, üzerinde şehitlerimizin kanı bulunan bu vatan toprağının bir çakıl taşından bile asla vazgeçmemektir. 19 Mayıs, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek dosta güven, düşmana korku salmaktır. 19 Mayıs, Ecdadın istiklali ve istikbali uğrunda sergilediği kahramanlıkları gelecek nesillere en canlı şekilde aktarmaktır. 19 Mayıs, bilim ve teknoloji üreterek ülkemizi geleceğe taşımaktır.
Bizler bu ruh ve şuur ile hareket edersek, Allah bizleri kurtuluş mücadelesi verecek bir duruma bir daha düşürmeyecektir.
Sevgili gençler;
Bugün burada görüyorum ki gençlerimiz her şeyin farkında. Devletimizin kendilerine sunduğu imkanları en iyi şekilde kullanarak bizlere büyük gururlar yaşatıyor. Türkiye'nin dimdik ayakta durması için çalışıyorlar. Gençlerimizle iftihar ediyoruz.
Konuşmamı burada bitirirken, bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve vatan toprağına düşmüş tüm şehitlerimizi minnetle anıyor; burada bulunan herkesin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını en içten duygularımla kutluyorum."
Kutlamalar, katılımcıların bayram coşkusunu doyasıya yaşamasıyla sona erdi.