Kalp kriziyle sonuçlanabilen koroner kalp hastalıklarının, vakaların yaklaşık yüzde 30’unda hiçbir belirti göstermeden ilerleyebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahı Dr. Tamer Turan, düzenli kontrollerin hayati önem taşıdığını vurguladı.
Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Turan, kalbin anne karnında 5. haftadan itibaren attığını ve yaşam boyunca sağlıklı çalışması için oksijen ve enerjiye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Kalbe bu enerjiyi sağlayan koroner damarların tıkanması halinde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını belirten Turan, bu duruma “koroner kalp hastalığı” dendiğini ifade etti.
Dr. Turan, damar duvarında biriken kolesterol ve kalsiyumun zamanla damarı sertleştirdiğini, bu durumun halk arasında "damar sertliği" olarak bilinen ateroskleroza yol açtığını belirtti. Damar içi daralmanın yüzde 50’yi aşması halinde kan akışının bozulduğunu ve pıhtı oluşarak damarın tamamen tıkanabileceğini vurgulayan Turan, bu durumun kalp kası hücrelerinin ölümüne ve ani kalp krizine neden olabileceğini dile getirdi.
Koroner kalp hastalığına neden olan faktörler arasında genetik yatkınlık, hipertansiyon, yüksek kolesterol, sigara, diyabet, kötü beslenme ve stres yer alıyor. Hastalığın erken teşhis edilmesi için yaşam tarzı değişikliği, sağlıklı beslenme, egzersiz, sigaradan uzak durma ve düzenli kardiyoloji kontrolleri öneriliyor.