Çankırı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan 18 plakalı şehirdir. 1074 yılında Sultan Alparslan'ın komutanlarından Emir Karatekin Bey tarafından fethedilmiştir. Çankırı fethedildiği 1074 yılından bu yana düşman ayağı basmamış, hiç işgal görmemiş bir şehirdir.

Çankırı Ankara arası mesafe yaklaşık 130 kilometredir. Çankırı coğrafi olarak Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi'nin birleşim noktasında yer alır. Çankırı'nın doğusunda Kastamonu, batısında Ankara, güneyinde Bolu ve kuzeyinde Karabük illeri vardır. Çankırı'nın Ilgaz, Çerkeş ve Yapraklı ilçelerinin bir bölümü ormanlıktır ve karasal iklimden karadeniz iklimine geçiş noktasındadır. 

Çankırı nerde, hangi bölgede? Ankara Çankırı mı?

Çankırı'yı bilmeyenler için Çankırı nerede, hangi bölgede soruları sıklıkla sorulmakla birlikte zaman zaman Ankara'nın Çankaya ilçesi ile de karıştırıkmaktadır. Bu durum Çankırılılar tarafından garip karşılanan "Ankara Çankırı mı?" sorusunu da beraberinde getirmektedir. Çankırı nerede sorusunun cevabı Ankara'nın kuzeyinde, Karabük, Kastamonu, Bolu ve Çorum illlerinin orta noktasında olmalıdır. Çankırı hangi bölgede sorusunun cevabı ise Çankırı İç Anadolu bölgesindedir. 

Coğrafya bilgisi zayıf olan vatandaşlar tarafından kimi zaman sorulan Çankırı Ankara'ya bağlı mı sorusunun sorulma sebebi Çankırı'nın nüfus bakımından küçük bir şehir olması dolayısıyla Türkiye genelinde Çankırı isminin az duyulması ve Ankara'nın Çankaya ilçesi ile kelime bakımından çağrışım yapmasıdır. Çankırı'nın Çankaya kelimesine benzerliği, Çankırı Ankara'ya bağlı mı sorusunun sorulma sebebidir. 

Sitare Akbaş kimdir? Sevgilisi kim? Sitare Akbaş kimdir? Sevgilisi kim?

Çankırı ne zaman il oldu? Çankırı hangi ilden ayrıldı?

Ankara, Çankırı ne zaman il oldu gibi veya Çankırı il mi sorularının cevabı aslında basittir. Çankırı uzun yıllardır şehir yerleşimi olan bir yerdir. Cumhuriyetin ilanında ve öncesinde de Çankırı ildi. Çankırı herhangi bir şehirden ayrılmamıştır.

Çankırı hangi ilde, Çankırı hangi ilden ayrıldı sorularının cevabı ise çok basittir. Çünkü Çankırı her hangi bir ilden ayrılmamıştır.

Muhabir: Furkan Ercan